Cukorbetegek

Táplálkozás a Cukorbetegeknek

A leghatékonyabb és mindenki számára legolcsóbb kezelés, a megelőzés érdekében az egészségesek, illetve a tünetmentesek esetében is ajánlott 45 éves kor felett háromévente elvégezni a vérvételből, testmérésből.A megfelelő testmozgással, helyes táplálkozással, a helytelen szokások elhagyásával  a szövődmények egy része kivédhető. 

Az egészséges táplálkozás kialakításában elsőként a helyes étrendet kell kialakítania. Ez segít Önnek abban, hogy jelenlegi életmódjába kiegyensúlyozott diétát tudjon beiktatni. Diabéteszes étrendje megtervezésénél figyelembe kell venni vércukorszintjét, vérnyomását és testsúlyát. Állítsanak össze egy Ön számára megfelelő étrendet.

Fontos!

  • tudni, hogy a cukorbetegség különösen a kezdeti stádiumban  nincsen jellegzetes tünetei.
  • hogy a betegség minél korábban, lehetőleg még tünetmentes stádiumban felismerésre kerüljön, hiszen az időben megkezdett kezelés csökkenti a szövődmények kialakulásának kockázatát.
  • Az étrend alapját az étkezések időpontjának, a táplálék összetételének meghatározása és a kiegyensúlyozott diéta alkotja. 

Fontos tudni hogy a 

Túlsúly, elhízás

Mozgásszegény életmód

A diabétesz előfordulása családtagoknál

Terhességi cukorbetegség, vagy 4000 grammnál nagyobb súlyú gyermek szülése

Magas vérnyomás, kóros vérzsír értékek

Átmenetileg korábban észlelt magasabb vércukor értékek

A fentiek mellett jellegzetes tünetek lehetnek:

Erős szomjúságérzet, szájszárazság

Éhségérzet – jó étvágy melletti fogyás

Extrém fáradtság

Homályos látás

Gyakori vizeletürítés

Lassan gyógyuló sebek/sérülések

Gyakori fertőzések

Zsibbadó/bizsergő érzés vagy fájdalom a kézfejben/lábfejben

A cukorbetegség gyakran előforduló anyagcsere rendellenesség.Föbb jellemzője szénhidrát felhasználási zavar.bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására. A cukorbetegség az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan betegség. Életmódrendszerünk kutatásai viszont  kimutatták, hogy szénhidrátszegény diétával sikeresen visszafordítható, visszaállítható a normál vércukorszint,de mindenképpen kontrolálhatóak.A cukorbetegeknek megvan a lehetősége, hogy egészséges emberekhez hasonló életmódot folytasson de ehez ismernünk kell a szervezetünk komplex müködését  ha nem kezeljük komoly problémák adódhatnak. Az állapotfelmérés ételallergia teszt után sokkal közelebb kerülünk a megoldáshoz.Az eredmények információt adhatnak a további kezeléshez.Természetesen az orvosi utasitásokat és kimutatott mértékeket  nem szabad figyelmen kivűl hagyni.Mindent meg kell tenni annak érdekében hogy az orvosi társadalom szerint  gyógyithatatlannak beállitott betegség ne kerekedjen felül.

Testünk az elfogyasztott táplálék nagy részét cukorrá (glükóz) alakítja, amely azután eljut a test sejtjeibe, ahol energiaként hasznosul. A hasnyálmirigy egy inzulin nevű hormont termel, amely ezt a folyamatot szabályozza. Az inzulin a vérben lévő cukrot a sejtekbe juttatja, ezáltal a vérben lévő cukor mennyiségét normális szinten tartja.Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a termelt inzulin nem hatékony a szervezetben. Mindkét esetben a cukorszint nincs megfelelően szabályozva, és a vérben lévő cukor mennyisége megnő.

Főbb tipusai

1,2,3

Az 1-es típusú diabétesz elsősorban gyermekekben, serdülőkben, vagy fiatal felnőttekben alakul ki. A diabétesznek ebben a típusában a hasnyálmirigy sejtjei nem termelnek többé inzulint.

A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája, és bármely életkorban kialakulhat. Ennél a típusnál a szervezet nem termel elegendő inzulint vagy a szervezet által termelt inzulin nem hat megfelelő módon.

A gesztációs vagy terhességi diabétesz a terhesség alatt alakul ki, általában elmúlik, miután a baba megszületett. Azok a nők azonban, akiknél ez a fajta diabétesz kialakult, hajlamosabbak a későbbi 2-es típusú diabéteszre.

  1. Egészséges táplálkozás
  2. Testmozgás
  3. Egészséges testsúly elérése
  4. Gyógyszeres kezelés
  5. Normális vérnyomás és vérzsír (koleszterin, triglicerid) értékek elérése

A  konzultáción az eredmények ismeretében személyre szabott tanàcsadàsra alapul, amelynek során a pácienssel együttesen átbeszélik,és keresnek közös megoldásokat a páciens életmódjáhoh táplálkozási szokásaihoz.